Translate

31 oktober 2006

Halloween


Idag är det Halloween - förvirringens högtid.

Man blir lite smått irriterad på folk som försöker hävda att det där lite mysigare firandet med spöken, svart och orange är nymodigheter importerat från amerikansk skräpkultur - när det egentligen är den bleka kristna varianten som är nymodigheter... Och varför ska det vara så svårt att förstå vilken dag det är man firar på?

Vi tar en snabblektion:
Halloween är den ursprungliga hedniska högtiden, "alla helgons afton" (="all hallows eve" ="halloween"), som firades den sista oktober. Vill man klamra sig fast vid sina rötter och ursprungliga traditioner är det den man ska fira. Det man firar är sommarens slut och det nya årets början och som vid alla årstidsskiften är onda andar och spöken i farten under denna natt varför det kan vara vettigt att tända eldar för att skrämma bort alla otäcka väsen men också ljus för att hedra alla hallows, och det namnet är betydligt modernare än högtiden. Samhain hette det hos kelterna, vilket även är namnet på månaden som inleds med denna nyårsfest.

När kristendomen kom hade man för vana att lägga egna högtider på samma dagar som de etablerade hedniska, för att konkurrera ut dem bland folket och göra dem till sina egna. Därför skapade man allhelgonadagen den 1:a november för att hedra kyrkans helgon och martyrer (ett syfte till förvirring likt det hedniska, men med kristna inslag).

Så småningom lade man även till "Alla Själars Dag" den 2:a november, för att ge utrymme för att hedra ALLA avlidna - inte bara helgon och martyrer. Denna andra dag avskaffades åter i mitten av 1500-talet, och "Alla Helgons Dag" avskaffades 200 år senare.

På 1800-talet växte en tradition fram att smycka gravar med ljus vid jul, advent, nyår och på den gamla allhelgonadagen (trots att man egentligen borde valt alla själars dag - men förvirring är ju som sagt denna högtids trademark) och år 1954 återinfördes alla helgons dag som helgdag i Sverige - men man var smart nog att samtidigt bestämma att den ska vara på den lördag som infaller under perioden 31:a oktober till 6:e november (blev billigare så, så att inte arbetarna fick en extra ledig vardag).

Sedan mitten av 90-talet har den ursprungliga traditionen åter börjat få fäste i landet och nu är förvirringen total. Vad är rätt att fira och när? Kyrkan ojjar sig över att hedniska nymodigheter kommer och inkräktar på den fina allahelgonadagen, men egentligen har ju kristendomen sig själv att skylla som försökt döda traditioner genom att förvränga dem till sina egna. Dessutom var barnupptågen med tiggerier något som uppstod först efter att kristendomen fått fäste även om "Jack O Lantern" (dödskallar utskurna ur kålrötter, numera pumpor, med ljus inuti) bottnar i de ursprungliga föreställningarna om stygga väsen som skulle skrämmas bort under den magiska natten.

Sammanfattningsvis då... Rätt är:
* Att fira Halloween den sista oktober, med pumpor, kålrötter och "godis eller bus".
* Att tända gravljus den lördag som infaller under 30:e oktober - 6:e november.
* Att tända gravljus och hedra avlidna närstående den 2:a november.
* Att ha Halloweenfest den sista oktober - eller närmast lämpliga helg.
* Att hedra kristendomens helgon och martyrer den 1:a november.
* Att göra som man vill och inte rätta sig efter vad andra bestämt eller försöker tvinga på en.


Så idag firade vi således Halloween på Örtagårdsvägen, med 13 personer till bords för att föra in ockult skrock in i varje detalj (OK - vi blev bara 11, men Roffe och Mattias HADE varit välkomna de också). Barnen gick på "godis eller bus"-raid och Elvira kom lycklig tillbaks med en hel skål full med "buseller-godis". Tidningarna skrev om hur Halloween är på väg att dö ut, men det märktes då inte här: Antalet raidande barn hade ökat med 50% sedan förra året!

Skicka en kommentar