Translate

17 september 2006

Rösta rätt - barn och pirater

Låt mig börja med en ursäkt: Maria - FÖRLÅT!
Du är så underbar när du visar din kärlek till mig. Tack för alla kramar, för rosorna jag fick häromda'n, för chokladen (som gjorde mig SÅ glad för att det var så DU :) och för de små älsk-SMS:en - det gör mig så glad att veta att det är mig du vill ha och du vet att jag vill ha dig - men ÄNDÅ tänker jag nu göra dig grymt besviken - FÖRLÅT, FÖRLÅT - men detta blogginlägg kommer att handla om... POLITIK! (OK, jag lovar att kompensera på något sätt :).

Så... låt mig börja med att älta Fp-skandalen (OBS! Det blir LITE roligare längre ner - då handlar det om barn och politik). Vaddå Fp-skandal? Är det inte en S-skandal egentligen? Hur kan man ha så skandalöst dålig säkerhet på sitt intranät? Skulle DU våga lämna över ansvaret för vårt land i händerna på någon som förmodligen inte skyddar rikets hemligheter med mer än att man kan stava till statsministerns namn, först en gång framlänges som login, sedan en gång baklänges som lösenord?... Oj... inte "lämna över" förresten. De har ju redan ansvaret! OK, då får man se det från den ljusa sidan:
Information Wants to be Free! Offentlighetsprincipen Extended Version. Bra!
Fortsätt på den vägen - kanske ska rösta S trots allt då... S driver ju dessutom på för att myndigheterna ska få läsa alla våra privata hemligheter, så vad bråkar de om då när Fp tar dem på orden och gör som storebror gör?

Om man tänker efter, är det inte egentligen ganska positivt att Fp fick läsa alla S-hemligheter? Tänk om ALLA fick läsa varandras idéer i oförskönat skick - då kan man ju koncentrera sig på att analysera, stjäla bra idéer, förfina dem - allt istället för att ljuga, smutskasta, ljuga, förtala och ljuga... Det är ju förresten det som är en av Piratpartiets grundidéer!
Avskaffa patenten. Fri kunskap. Om alla får tillgång till all samlad kunskap går utvecklingen snabbare framåt än om alla måste komma på allt på egen hand från noll.

Jo... Piratpartiets idéer är nyckeln till en lyckad framtid. Det handlar inte om att få ladda ner musik utan att betala för sig - det handlar om frihet, öppenhet och samarbete och det handlar om att vrida världen rätt:
Fri tillgång till kollektivets kultur och kunskap, men rätt till ett skyddat privatliv på personlig nivå - INTE tvärt om som S-regeringen och amerikanska marknadskrafter försöker driva igenom (och en moderatregering hade förmodligen drivit det minst lika hårt som S).

Jag har inga problem att lägga min röst på Piratpartiet, för jag kan ändå inte välja sida: Förrutom den förkastliga betygshetsen ligger mina åsikter mycket nära Fp, men en röst på Fp är samtidigt ett stöd för M och (ännu värre) Kd vars åsikter oftast är helt motsatt de mina. Så för att slippa välja mellan att rösta på dem som står mig närmast, eller rösta rött för att hjälpa till att stoppa idiotin från höger, kan jag safea och lägga min röst på Piratpartiet istället... men hur ska alla ni göra som känner att varje röst på var sida om blockgränsen räknas i detta jämna val?

Jag har ett förslag!
Gå fram till närmaste person i bekantskapskretsen som befinner sig på "fel"
blocksida enligt din åsikt. Kom överens om att om du avstår från att rösta rött så avstår han från att rösta blått eller vice versa och så lägger ni båda era röster på Piratpartiet istället. Perfekt, eller hur? :) Ni behöver inte känna skuld för att det blev som det blev när räkningen är klar, regeringsskifte eller ej - din röst hade inte påverkat, för du kvittade den mot en fienderöst - och på köpet slapp ni bråka mer om vem som stöder rätt sida för båda stödde ni den VERKLIGT goda sidan! Och kommer inte Piratpartiet in så är din röst ändå inte bortkastad, för den hade inte påverkat någon annan stans - nu är du iaf. med och visar att frågan är så viktig att du är beredd att rösta på ett parti som kanske inte alls når upp till 4%-spärren och du kan sova med gott samvete.

Men om man nu ÄNDÅ inte vill rösta på Piratpartiet då? Tja, då får man väl ta barnen till hjälp! Lyssna på dina barn, de är intelligentare än du, så säger visdomsorden...
Linus, 9 år om fyra dagar, hade i läxa att studera valaffischer. Han skrev upp alla riksdagspartier plus fyra små och ett budskap för varje. Stavade partinamnen själv, så det blev bl.a. "Vensterpartiet" och "Fålkpartiet"... men intressantast stavning fick ändå FI: "5inisikt initsiativ".

Vi gick igenom budskapen han skrivit upp (ett för varje parti som sagt) och som en äkta blivande Mensan* tyckte han det bisarraste var kd's
"Vi värnar om familjen"... "Hurdå?" tyckte han "det är ju de som tycker att de som VILL ha barn ska inte få det och de som INTE VILL ha barn MÅSTE få det ändå!" (ang. deras antihomoadoption och antiabort). (*bland de högintelligenta låg sympatierna, då det senast undersöktes, oftast hos fp, v och m - medan kd var närmast obefintliga och s var ett av småpartierna).

Förrutom kd var sverigedemokraterna det parti som föll Linus minst i smaken... Däremot tyckte han om vänsterpartiet och sossarna. Tal om "rättvisa" går hem i Linus sinne... Hampus, 6½ år, som smyglyssnade lite tyckte också att kristdemokraterna var rätt otäcka " tänk om DE fick bestämma!" men även folkpartiets "Fler läxor förbättrar resultaten i skolan" tyckte han var lite oroande. Några dagar senare hade de val i Hampus klass mellan fyra imaginära partier: De gröna ("var rädd om natur och djur"), de röda ("läs fler böcker"), de blåa ("mer matte i skolan") och de gula ("man ska alltid ha roligt"). Hampus röstade på de gröna och när han sedan berättade det för mig talade jag om att det finns ett sådant parti på riktigt. "Finns det? Vad heter det?", undrade han. "Miljöpartiet", svarade jag. "Miljöpartiet? Åhh... DET måste jag berätta för fröken imorgon!"

Linus fick även testa Aftonbladets/Lunars val-grej och han visade sig vara en äkta centerpartist med 60%-iga sympatier (2:a Mp 48%, 3:a V 46%... sist, naturligtvis, Kd 25%). Det som drog ner V-sympatierna var nog att förslaget om "förbud mot pornografi" var bland det dummaste Linus hört. Han visste visserligen knappt vad det var och jag fick förklara lite snabbt om nakenbilder och han kunde inte förstå meningen med att förbjuda att fotografera något sådant.
I övrigt var han starkt för homoadoption och fler folkomröstningar, men starkt emot förbud mot nedladdning från nätet.

Redan för fyra år sedan tog jag Linus, då fem år gammal, till hjälp och frågade hur han tyckte vi skulle rösta. Om nu jag tillhör den intelligentaste procenten av befolkningen och mina barn är intelligentare än jag så MÅSTE ju min femåring ha bäst koll på vad som är det intelligenta valet, tänkte jag...
"Ska vi rösta rött? eller blått? eller kanske grönt?", frågade jag.
"Gult", förkunnade han, tvärsäkert.
Inte möjligt, tänkte jag. Ny Demokrati? Det KAN inte vara det intelligenta valet... Så jag ställde en kontrollfråga:
"Ska vi rösta höger eller vänster?"
"Vänster", tyckte Linus absolut.
Aha, den gula vänstern, det måste vara Kinakommunismen han syftar på, men kan man rösta på den i demokratiska val?
Väl vid vallokalen låg alla valsedlar prydligt uppradade. Linus rusade fram för att plocka åt sig och den första han valde var Kristdemokraternas - då tappade jag förtroendet för honom och valde själv: en röd, en grön och en blå, och jag prickade bara in vinnare! :)
Skicka en kommentar